De simțit

Gelozie vs. Invidie. Ştii să faci diferenţa?

Cea mai dificilă etapă în editarea acestui articol a fost să găsesc imagini potrivite. De ce nu vrea nimeni să fotografieze toate tipurile de emoții? Chiar numai fericire și zâmbete recunoaștem că avem în noi? Sau poate cei ce se lasă fotografiați numai asta afișează? Noroc cu fotografiile cu copilași, ei încă nu au învățat să se cenzureze.

De emoţiile ăstea negative, săracele, tot încercăm noi să fugim. Nu doar vrem să le alungăm, ci îi mai şi arătăm cu degetul pe cei care le manifestă sau îndrăznesc să le exprime.

De câte ori ai auzit, sau de câte ori ai rostit chiar tu texte de genul: Ai vazut cât e de geloasa X? Nu ştiu de ce mai stă el cu ea. Sau De-asta se comportă aşa cu mine, pentru că e invidioasă. Sau Nu suport bărbaţii geloşi, sunt atât de nesiguri! Sau Femeile invidioase sunt extrem de neatrăgătoare!

Dar de câte ori ai auzit sau ai rostit fraze de genul: Sunt atât de gelos când îi acorzi atenţie în prezenţa mea! Sau Sunt invidios pe el, aş vrea şi eu să am succesul şi banii lui! Pun pariu că de mai puţine ori.

Ne-am învăţat să evităm emoţiile negative, să le ascundem, fără să ne întrebăm care este rolul lor şi de ce le simţim atunci când le simţim. În articolul despre furie, am subliniat importanţa de a simţi şi a recunoaşte această emoţie negativă, care ne pune în mişcare, ne urneşte să progresăm. Dar gelozia şi invidia ce vor să ne transmită?

Sursa invidiei şi a geloziei: comparaţia

Cele două emoţii apar în momentul în care ne comparăm cu ceilalţi. Câţi dintre noi nu au fost comparaţi cu fraţii sau cu colegii de şcoală? Sora ta făcea asta la vârsta ta, tu de ce nu o faci? Ce notă ai luat la şcoală? Dar ceilalţi colegi cât au luat? Am fost învăţați să ne comparăm de mici, dar nu cu cine trebuie.

Atunci când simţim gelozie sau invidie, din comparaţie noi ieşim întotdeauna prost. Nu ţinem cont de unicitatea noastră şi îi supraestimăm pe ceilalţi, iar noi ieşim întotdeauna în dezavantaj. Există nenumărate resurse care ne învaţă să nu ne mai comparăm cu ceilalţi, să fim în competiţie doar cu noi înşine.

comparatia - gelozie - invidie

Fotografie de Bekah Russom – Unsplash

Diferenţa dintre gelozie şi invidie

Am întrebat mai mulţi prieteni dacă sesizează diferenţa dintre cele două emoţii. Unii au intuit-o, dar pentru mulți alţii reprezintă cam acelaşi lucru. Am găsit chiar resurse online care definesc cele două emoţii ca fiind sinonime.

Gelozia

este emoţia pe care o simţim atunci când ne e frică să pierdem ceva ce avem în prezent, fie vorba de un bun material, o relaţie sau o calitate.

De exemplu, dacă iubitul flirtează cu o altă femeie, ne putem simţi geloase la gândul că ar alege-o pe ea şi ne-ar putea părăsi. Un copil se poate simți gelos când se naște un frate mai mic și se teme că va pierde afecțiunea mamei.

gelozie - emotie negativa

Sursa fotografiei: https://www.pexels.com/

Invidia

este emoţia simţită atunci când ne dorim ceea ce are altcineva, dar noi nu avem, şi nici nu considerăm că am putea avea vreodată.

Invidie poate simţi femeia care nu este în cuplu şi şi-ar dori o relaţie cu un bărbat aflat deja într-un cuplu. Putem simţi invidie şi legat de bunuri materiale, relalizări, aspectul fizic sau orice putem considera ca fiind posesiile altei persoane. De multe ori invidia e asociată cu un sentiment de nedreptate, atunci când suntem invidioşi pe cei ce s-au născut mai bogaţi, mai frumoşi sau mai talentaţi.

Ambele emoţii au ataşate şi rensentimente faţă de o altă persoană – persoana care deţine ceea ce ne dorim, sau care ar putea obţine în viitor ceea ce avem noi în prezent.

invidie - emotie negativa

Fotografie de Katherine Chase – Unsplash

Asemănarea dintre gelozie şi invidie

Punctul comun pe care îl au cele două emoţii este lipsa pe care o simţim: o lipsă curentă, în cazul invidiei, sau o lipsă posibilă, în cazul geloziei. Asta înseamnă că dacă reuşim să identificăm lipsa pe care o simţim, ştim deja în ce direcţie să acţionăm pentru a gestiona emoţia, fără să o evităm.

Gelozia şi invidia în ierarhia emoţiilor

Fiecărei emoţii îi corespunde o anumită frecvenţă de vibraţie, iar invidia şi gelozia se află pe a doua treaptă de jos în sus, conform http://heathcoteholistics.co.uk/the-emotional-scale/. Adică mai jos decât furia, iar când ţi-am spus să te bucuri când simţi furie, ai râs 🙂

Cele două emoţii se află mai jos de nivelul la care ne autosabotăm, aproape de boală. Așa că ne-ar prinde bine să învăţăm să le ascultăm, să înţelegem ce vor să ne transmită şi să ajungem să simțim emoțiile de la nivelurile superioare.

ierarhia emotiilor - gelozie si invidie

Sursa: http://heathcoteholistics.co.uk/the-emotional-scale/

Ce-i de făcut?

Ai identificat emoția pe care o simți. Ce ai de făcut mai departe?

Ca şi în cazul furiei, ceea ce ne deranjează pe noi nu este emoţia pe care o simte celălalt, ci modul în care se manifestă când o simte. Astfel, dacă o persoană care se simte geloasă începe să îi facă reproşuri patenerului, să îi caute prin telefon sau chiar să angajeze un detectiv particular :), nu emoţia simţită îl îndepărtează pe partener, ci acţiunile. Paraodxul e că atunci când simţim gelozie, de fapt simţim nevoia de a aprofunda conexiunea cu partenerul, dar prin acţiunile făcute, îl îndepărtăm.

Dacă vrei să înveţi să gestionezi aceste emoţii, îţi recomand mai jos un video. Am împrumutat câteva idei care mi-au plăcut şi care merită încercate:

  • Gelozia şi invidia comunică o lipsă pe care o resimţi. Aşa că fă o listă cu contraargumente pentru lipsa pe care o percepi. De exemplu, dacă identifici că îţi lipseşte aprecierea, fă o listă cu persoane care te apreciază, sau cu situaţii în care ţi s-a transmis aprecierea.
  • Imaginează-ţi că eşti o persoană care are mult mai puţin din ceea ce îţi doreşti tu, iar apoi pune acea persoană în pielea ta. De exemplu, dacă eşti nemulţumit de situaţia financiară, gândeşte-te cum s-ar simţi o persoană care nu are casă, sau nu are ce mânca – ce sentimente ar avea dacă dintr-o dată s-ar trezi în locul tău? Ce ar aprecia din ceea ce tu ai în prezent dar nu apreciezi? Îți las mai jos o ilustrație pe care poate ai mai văzut-o circulând pe net.

  • Caută metode alternative de a obţine ceea ce îţi doreşti. Poate o invidiezi pe colega cu mulţi bani care se laudă cu concedii în locuri exotice. Identifică lipsa: poate resimţi lipsa unor vacanţe sau experienţe inedite. Iar dacă nu îţi permiţi un concediu în Dubai, poate strângi o gaşcă de prieteni şi faceţi un road trip prin câteva oraşe din ţară pe care nu le-ai vizitat. S-ar putea să te distrezi mai bine decât te-ai aştepta.
  • Vorbeşte deschis despre aceste emoţii. Mai ales cu persoanele apropiate, poate fi un exerciţiu bun. Tu ce ai prefera să auzi de la partener: Sunt geloasă pe colega ta. Mă deranjează că flirtează cu tine şi aş vrea să îi acorzi mai puţină atenţie sau să te mintă că e totul OK și să sufere în tăcere?

Te las cu Teal Swan, le zice atât de bine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.