Unul dintre paradoxurile la care asistăm în perioada asta e legat de una dintre categoriile cele mai afectate financiar de actuala criză: artiştii. Prizonieri fiind între ai noştri patru pereţi, recurgem la artă pentru a nu ne pierde minţile. Unii dintre noi citesc. Alţii se uită la filme. Alţii dansează prin casă. Alţii devorează episod după episod din seriale sau desene animate. Alţii răsfoiesc printre fotografii virtuale, să-şi mai clătească ochii de ştiri deprimante, de fake news şi de comentariile şi disputele de pe Facebook. Indiferent de tipul de artă la care recurgem, efectul e acelaşi: are un rol purificator, ne limpezeşte minţile, ne ajută să ne schimbăm starea de…
-
-
Singur acasă? Idei de activităţi pe timp de pandemie
Sau ce să faci în loc să stai cu nasul în Facebook Copiii noştri vor citi despre noi în manualele de istorie. La capitolul Marea isterie internaţională a crizei de hârtie igienică. Oricât de sănătoşi mental ne-am considera, ne e destul de uşor să alunecăm şi să luăm parte la balamucul care s-a creat în perioada asta. Dacă ţi-ai făcut deja rezerva de alimente pentru următoarele 6 luni, ţi-ai ales una-două surse de informare, pe care să le consulţi TU în momentele în care îţi doreşti să fii informat, şi nu când au ele chef (sau prietenii tăi) să-ţi trântească alerte panicarde, îţi pot da nişte idei pentru a-ţi petrece timpul în…
-
Restaurante din Cluj în care merită să te răsfeți
Cercetătorii britanici, speakerii motivaționali, consilierii și influencerii de pe Instagram – toți au ajuns la aceeași concluzie: meriți să te răsfeți. La aceeași concluzie am ajuns și noi, un grup de prietene din Cluj-Napoca, și astfel a luat naștere o mică tradiție de care ne ținem cu sifnțenie: o dată pe lună ieșim la masă la unul din cele mai fițoase restaurante din oraș. Ne-am autointitulat “Vânătoarele de bunătăți” și am pornit în căutarea restaurantelor care prepară cele mai gustoase bunătăți. Restaurante din Cluj unde se mănâncă bine Chiar dacă glumim că le alegem doar pe cele cu farfurii cât mai voluminoase și cu prețuri cât mai piperate, în realitate…
-
Exercițiu de creativitate – Te provoc să ne jucăm
Te invit la un exercițiu de creativitate. Durează doar 10 minute, și îl poți face de unul singur, sau în același timp cu prietenii. L-am învățat în cadrul cursului de improvizație – mulțumesc Oana Pocan pentru inspirație. Regulile sunt simple: se dă o listă de cuvinte vei scrie un text în care să incluzi toate cuvintele din listă, în ordinea în care sunt enunțate poți scrie orice tip de text, poți aborda orice stil, important este ca textul să fie coerent și ideile să se lege între ele e contra cronometru, ai fix 10 minute la dispoziție dacă faci exercițiul împreună cu prietenii, la final, citiți operele create cu voce…
-
Despre solidaritate și mai ales despre lipsa ei
Valori și valori peste valori – ne place să afișăm valorile care ne definesc, ne place să ne identificăm cu valorile în care credem. Sau cel puțin credem că credem în ele. Mai toate cursurile de dezvoltare personală, cărțile și programele de self help îți propun exerciții de descoperile a valorilor tale fundamentale pentru a ajunge să te cunoști cu adevărat. Unele te pun să tai unele valori de pe listă pentru a le cunoaște pe cele cu adevărat importante pentru tine, altele te ajută sa alegi dintr-o listă predefinită. Există și traineri care îți propun să-ți verifici istoricul tranzacțiilor lunare, și să conștientizezi că acolo unde merg banii tăi…
-
Vreau să prind ziua în care nu te vei mai plânge
Vreau să prind ziua în care vei lua lopata şi vei curăţa zăpada din faţa scării tale. Fără să pui poze pe net, revoltat, fără să te plângi de primar şi de vecini. Să o faci ca să îţi fie ţie bine, să nu îţi mai patineze roțile, să nu îţi mai alunece tocurile. Vreau să prind ziua în care vei suna la Primărie să anunţi că au uitat să stingă luminile stradale pe timp de zi. Să anunţi că un copac îndoit de furtună e pe punctul să cadă, şi riscă să lovească pe cineva. Fără să laşi comentarii pe Facebook cu Alooo Primăriaaaa. Să chiar dai un telefon, sau…
-
Câteva motive să te bucuri că trăiești în România
Cât e de dificil să trăim în România, știm deja foarte bine. Printre probleme, lipsuri, neîncredere și pesimism, mulți români și-au pierdut speranța și aleg să plece definitiv din țară. Dar oare nu uităm să apreciem părțile bune, pe care le luăm de-a gata, și care ne-ar lipsi dacă într-o zi ni s-ar lua? Iată câteva din părțile bune, pe care poate nu le apreciem suficient: Timpul parcurs pentru a ajunge la muncă Azi am stat 40 de minute în autobuzul aglomerat, 40 de minute să ajung la muncă pe o distanţă atât de scurtă! Sau: Aseară când ne-am întors, ne-a luat mai mult de o oră să ajungem de…
-
Ești doar direct, sau îi desființezi pe ceilalți?
În timpul unei scurte discuții cu un necunoscut, mi s-a întâmplat de mai multe ori să mă retrag și să mă închid în mine. Motivul? M-am simțit desființată. De obicei, când cineva îmi respinge tranșant și dur o idee, prefer să mă retrag sau să schimb subiectul, sau chiar să rup de tot comunicarea cu acea persoană, în cazul în care o astfel de atitudine se repetă în mod constant. De data asta am mers mai departe. Spunea cineva cândva, încearcă să nu treci peste, încearcă să treci prin. Mi-au venit în minte cuvintele mai multor persoane apropiate, cărora li se reproșează constant că sunt prea directe, ca și cum…
-
Mulţumesc; Cu drag
Mă amuză antipatia pe care o manifestă un prieten în momentul în care i se răspunde Cu drag la orice banal Mulţumesc. “De ce îmi spune vânzătorul de la magazin Cu drag pentru fiecare baton de ciocolată cumpărat? Ce e cu hipstereala asta de a răspunde Cu drag pentru orice?” Un articol legat de blocajul energetic pe care îl manifestăm atunci când mulţumim (sau ni se mulţumeşte) începe cam așa: Cuvintele sunt energie. Tot ceea ce te înconjoară este energie, iar cuvintele nu fac excepție[…] Ceea ce te invit să conștientizezi odată ajuns în acest punct este faptul că de fiecare dată când vorbești emiți energie înspre exterior. Mi-au rămas în minte cele 3 tipuri…
-
Invitație la Improvizație
M-am tot înscris la cursuri peste cursuri peste cursuri, de nu mai știu unde încape atâta dezvoltare în mine 😀 Deși nu am început asta de foarte multă vreme, mă uit în urmă și văd o persoană complet diferită. Am început cu improvizație, am trecut prin creative writing, astrologie sau yoga, plus fel și fel de ateliere, și nu am de gând să mă opresc aici. Dimpotrivă, cu cât descopăr mai multe, cu atât realizez cât de puține știu, și parcă eforturile mele zgârie doar un pic din suprafața multitudinii de direcții în care mai am de învățat. Întrebându-mă care a fost cursul care a avut cel mai mare impact…