Sau ce să faci în loc să stai cu nasul în Facebook
Copiii noştri vor citi despre noi în manualele de istorie. La capitolul Marea isterie internaţională a crizei de hârtie igienică. Oricât de sănătoşi mental ne-am considera, ne e destul de uşor să alunecăm şi să luăm parte la balamucul care s-a creat în perioada asta.
Dacă ţi-ai făcut deja rezerva de alimente pentru următoarele 6 luni, ţi-ai ales una-două surse de informare, pe care să le consulţi TU în momentele în care îţi doreşti să fii informat, şi nu când au ele chef (sau prietenii tăi) să-ţi trântească alerte panicarde, îţi pot da nişte idei pentru a-ţi petrece timpul în casă, la izolare. Să nu te mai laşi angrenat în vârtejul ştirilor absolut irelevante, care nu fac altceva decât să îţi crească anxietatea, angoasele şi… pofta de mâncare. Până la urmă, la ce te ajută să ştii Cine este femeia care A MINŢIT când a intrat în ţară?! sau toate părerile unor necunoscuți legate de așa-zisa știre respectivă.
Nici nu mai ştiu de câţi ani tot alerg dintr-o parte în alta, de la sală la job, de la job la curs, de la curs repede înapoi acasă, să apuc să mă odihnesc pentru ca a doua zi să o iau de la capăt. S-au adunat atât de multe activităţi pe care le-am tot ignorat, pentru că erau altele pe listă, mai importante, mai urgente, şi bănuiesc că la fel s-a întâmplat şi în cazul tău. De multe ori, sunt tocmai acele activităţi care ne fac plăcere, pe care le înlocuim destul de uşor cu activităţi care trebuie făcute. Şi poate că tocmai de-asta a venit virusul ăsta nenorocit peste noi, să ne aducă aminte să ne interiorizăm, să ne redescoperim să alocăm un pic de timp aspectelor pe care le-am tot neglijat şi deprioritizat.
Să trecem la idei:
Fă curăţenie
Mai ales că e cald afară, e cel mai bun moment să deschizi toate geamurile larg şi să faci curăţenia de primăvară. Dar nu o curăţenie ca toate curăţeniile ălea de sâmbătă dimineaţa. Curăţenie din aia cu tras toate de la loc, spălat rosturile cu periuţa şi spălat perdelele. Curăţenie în locurile în care nu ai făcut de Crăciun că ai zis că o să faci de Paşti, în care nu ai făcut de Paşti că ai zis că o să faci de Crăciun. Mai greu e cu urnitul, dar dacă pui un pic de muzică săltăreaţă pe fundal, vine şi cheful.
Fă ordine în lucrurile vechi
Scoate hainele din dulap şi alege-le pe cele pe care nu le-ai mai purtat în ultimul an. Alte obiecte de prin casă pe care nu le foloseşti, cărţi pe care le-ai citit şi nu vrei să le aduni în bibliotecă, gablonţuri pe care nu le-ai mai purtat. Doar ocupă spaţiu şi le înghesuie pe cele pe care chiar le foloseşti, aşa că ai acum prilejul să le sortezi, şi să le pui într-o sacoşă pe cele care nu îţi mai sunt de folos. După ce trece balamucul, le poți dona la Târgul cu Mărunţişuri, şi se vor putea bucura alţii de ele.
Găteşte
Dacă alergatul dintr-o parte în alta nu îţi lasă niciodată timp să-ţi prepari singur mâncarea, acum e momentul. Îți poți testa abilităţile de bucătar, şi, pe lângă timp, ai acum la dispoziţie şi o grămadă de resurse 🙂 Şi dacă nu vrei să faci risipă de mâncare, găseşti pe pagina Food Waste Combat câteva ponturi despre cum să te aprovizionezi, cum să depozitezi corect alimentele pentru a se păstra cât mai mult timp, şi cum să le consumi. Eu, spre exemplu, abia azi am aflat care e diferenţa dintre A se consuma de preferinţă înainte de… şi A se consuma până la.
Sună-ți părinţii
Sau bunicii. Sau prietenii demult uitaţi, cu care ţi-ai tot promis că vei ţine legătura, dar nu v-ați găsit timp. Cu ocazia asta te asiguri şi că nu ţi se atrofiază corzile vocale.
Fă sport
Acum e momentul să iei maldărul de haine depozitate pe bicicleta eliptică, şi să te apuci de pedalat. E momentul să ştergi praful de pe ganterele ascunse într-un colţ de ani de zile, când ţi-ai propus că te apuci de sport, că o să devii fit. Chiar dacă nu ai prin casă niciun fel de aparatură sportivă, găseşti pe net o sumedenie de aplicaţii, video-uri şi tutoriale cu exerciţii gratuite, aşa că nu ai nicio scuză.
Iar dacă lucrezi de acasă, cu laptopul pe burtă, ai nevoie de mişcare mai mult decât oricine. În cartea sa The Body – A guide for Occupants, Bill Bryson ne aduce aminte de la ora de anatomie cât are de pompat inima, şi de ce are nevoie de ajutorul muşchilor de la picioare pentru a nu se suprasolicita. Deci ridică-te şi bagă 10 genuflexiuni, că altfel… Săracă inima ta.
Dansează
Dacă îţi place să combini mişcarea cu muzica, dansând nu doar că îţi pui sângele şi muşchii în mişcare, dar te poţi şi distra. Oricum nu te vede nimeni, numai vecinii, dacă nu tragi draperia 🙂
Fă cursuri online
Sunt atât de multe cursuri online, plătite sau gratuite, iar noi pierdem vremea pe internet citind comentarii şi ştiri panicarde. Te poţi înscrie într-un program de dezvoltare personală, cum e Back to yourself. Poţi asculta podcasturi, TED Talks sau orice te inspiră pe tine. Poţi cocheta cu mai multe domenii, să experimentezi şi să afli ce te atrage. Poate ai avut tot timpul o afinitate pentru limba japoneză, dar nu te-ai înscris niciodată la un curs pentru că nu i-ai văzut utilitatea. Sau poate vrei să înveţi un pic de programare, să îţi dai seama dacă ţi-ar plăcea şi ar merita efortul unei reconversii profesionale. Sau poate vrei să înveţi fotografie sau editare video. Vorba aia, the sky is the limit.
Citeşte
Dacă eşti ca mine, ai cel puţin 5 cărţi începute, pentru care nu ai reuştit să îţi faci timp să le termini, iar când ai prins un pic de timp, te-a furat o carte nouă, mai interesantă şi mai atrăgătoare. Poate că acum a venit vremea celorlalte cărţi începute.
Sau poate ai participat la cursuri, workshopuri sau seminarii, la sfârşitul cărora ai primit broşuri, cursuri scrise sau recomandări de lecturi. Dar nu ai apucat să le citeşti, pentru că au apărut altele şi altele noi. Poate acum e vremea lor.
Scrie, desenează, pictează, cântă
Croşetează, sculptează, fă lucruri cu mâinile. Cineva spunea că în momentele de criză profesională, sau criză de identitate, în care nu mai găseşti plăcere în jobul sau activităţile zilnice, să te întorci la pasiunile din copilărie, care te vor îndruma spre ceea ce îţi place să faci cu adevărat. Când erai copil, nu îţi alegeai activităţile pe presupoziţia că te vor ajuta să găsești un job sau că vor fi generatoare de bani. Te jucai cu ceea ce te atrăgea.
Dacă îţi plăcea să colorezi, există atâtea cărţi de colorat pentru adulţi. Tutoriale pe youtube pentru a învăţa să desenezi, să pictezi sau să faci origami. Dacă îţi plăcea să scrii, poţi să începi să ţii un jurnal, sau să îţi faci un blog. Dacă ai o chitară prăfuită printr-un colţ de cameră, ia-o în braţe şi cântă.
Ascultă muzică
Muzica are deosebitul beneficiu de a ne îmbunătăţi starea de spirit. Şi, har Domnului, există atât de multe piese din care putem alege! Poţi încerca chiar un exerciţiu, de a face o listă de emoţii şi piese asociate fiecărei emoţii. Te poţi inpira din articolul meu Emoţii pe portativ.
PRO TIP: dacă te disperă reclamele de pe Youtube care îţi intrerup melodia când îţi e mai dragă, cumpără albume originale 🙂
Meditează şi fă Yoga
Dacă alegi să dedici această perioadă introspecţiei şi interiorizării, meditaţia şi yoga sunt instrumente care te pot ajuta. Găseşti pe net o sumedenie de videoclipuri cu meditaţii ghidate, meditaţii cu muzică, aplicaţii pentru meditaţie şi respiraţie (favorita mea de ascultat înainte de culcare). Găseşti posturi e hatha yoga care te ajută şi să te linişteşti, şi să te dezmorţeşti. Doar voinţă să ai.
Fă curele şi dietele pe care le-ai tot amânat
Ţii minte cura fără zahăr pe care ai abandonat-o de ziua colegei, când a adus tort la birou? Sau cura fără produse lactate, să testezi dacă tenul tău arată mai bine când nu consumi lapte? Curele de sucuri proaspete de morcovi de care nu ai reuşit să te ţii? Sau masca pentru păr cu gălbenuş de ou şi oţet, pe care nu o puteai purta pentru că se îndoia nasul tuturor colegilor de muncă? Acum e timpul pentru ele. Le poţi lua pe fiecare la rând. Poţi chiar încerca să ţii post negru o zi, să testezi cum te simţi, fără teama că vei merge la muncă şi vei leşina de foame.
Fă exerciţii de dicţie
Asta e ceva la care nu m-aş fi gândit niciodată, până când prietena mea şi-a creat o pagină, Adicţie de dicţie, şi a început să ţină cursuri. Găseşti pe această pagină mai multe exerciţii pe care le poţi repeta singur în casă, pentru a-ţi îmbunătăţi dicţia şi a te face înţeles mai uşor.
Uită-te la filme
Am făcut mai demult o listă de recomandări de filme pe care din păcate nu am mai actualizat-o de ceva vreme, tocmai din cauza faptului că nu mi-am mai făcut timp să văd filme noi. Există o grămadă de filme bune, filme vechi care merită revăzute, filme noi care apar şi nu îşi fac loc în agenda noastră, filme premiate şi filme necomerciale care ar putea să te surprindă într-un mod foarte plăcut.
Fă curat între poze
Dacă tot stai cu telefonul în mână, poţi face curăţenie la pozele care se tot adună de ani de zile, screenshoturi şi meme, 20 de selfie-uri din care oricum îți place doar unul, pe care l-ai postat deja pe social media. Poate revezi fotografiile din concedii, poate faci chiar un album pe care vrei să îl scoţi pe hârtie fotografică şi să îl faci cadou celor dragi, sau poate găseşti câteva poze cu cei dragi pe care vrei să le înrămezi, să îi ai tot timpul aproape.
Ia prânzul pe balcon, la aer curat
Una din cele mai mari supărări ale mele legate de izolarea asta e faptul că nu mă pot bucura de primăvară aşa cum mi-ar plăcea. Vremea e mai mult decât plăcută, şi ştim că nu va dura mult până ne vom adăposti în casă, la aer condiţionat, să ne ascundem de soarele fierbinte al verii. Aşa că, să mă bucur puţin de vremea frumoasă, am petrecut mai multe ore pe balcon zilele astea. Dacă lucrezi de acasă, în timpul săptămânii te poţi bucura de masa de prânz la aer curat, pe balcon. După program, până nu se lasă răcoarea, poţi petrece timp pe balcon citind, scriind sau pur şi simplu observând cerul şi ascultând păsările.
De mult nu a mai fost atât de linişte la mine în cartier, fără zgomote de avioane şi maşini, fără lume forfotind, fără alergătură şi obligaţii şi agitaţie. Şi e păcat să nu ne bucurăm de momentele ăstea şi să cedăm în fața panicii și a fricii.
Un pic de inspiraţie sonoră:
Fotografie featured de Christopher Windus@chriswindus via Unsplash.
2 Comments
Andreea
Merci mult Ramo, pentru toate ideile astea. TED Talks zici? Păi de ce nu?!
Și noroc că am la îndemână și un hard cu vreo 200 de filme pentru când “termin” cu TED. Și cele j-de cărți de pe Kindle și câte și mai câte.
Interiorizare fructuoasă să avem! <3
P.S. 21 martie rămâne în calendar ziua când am luat la cunoștință existența cuvântului "panicard". Mulțumesc
ramonasangerean
:))) cu mult drag, Andreea >:D< Eu mi-am îmbunătăţit vocabularul cu termenul "contacţi" :)) Interiorizare plăcută să avem. Te îmbrăţişez de la distanţa legală permisă!