Free 2 Flow cantand muzica pentru suflet
De ascultat

Free 2 Flow – Eliberare și Regăsire prin Muzică

Nu demult, am scris un articol despre emoții și muzică, despre felul în care, conștient sau nu, asociem diferite melodii cu diferite emoții. Unii spun că muzica pe care o ascultăm are capacitatea de a ne schimba starea. Alții spun că starea pe care o avem ne face să alegem și să intrăm în rezonanță cu o anumită melodie sau formație. Indiferent care e cauza și care e efectul, cert este că muzica face parte din noi, ne completează sau ne ajută să ne regăsim, scoate din noi creativitatea și ne pune în rezonanță cu cei care se află de partea cealaltă a instrumentelor, sau cot la cot, lângă noi, în timpul unui concert.

Totuși, asocierea unor compoziții muzicale cu anumite emoții poate fi adesea rezultatul versurilor, și nu al părții instrumentale a pieselor. De aceea, dacă ești tentat să faci jocul cu emoțiile, recomandarea ar fi să identifici diferitele emoții în muzica instrumentală, pentru ca starea pe care o trăiești să reiasă exclusiv din armonia notelor, fără a fi influențată de cuvinte. O sursă excelentă de muzică instrumentală, pe care o recomand cu căldură, e compusă de duoul clujean Free 2 Flow.

Free 2 Flow – Muzică pentru suflet

Luna trecută, în cadrul evenimentului TEDx Eroilor, am avut plăcerea să îmi revăd o veche prietenă, și nu la o întâlnire oarecare, ci am văzut-o chiar pe scenă. Printre multitudinea de idei care curgeau în timpul discursurilor, organizatorii au avut inspirația să strecoare și un moment aritstic, un moment de deconectare, care să inspire la un nivel mai profund, să ajute ideile să se așeze. Momentul a fost oferit de duoul Free 2 Flow, adică soții Georgiana și Valentin Pleș: un duo care interpretează compoziții proprii la instrumente inedite.

muzica instrumentala - Free2Flow in cadrul TEDx Eroilor
Free 2 Flow in cadrul TEDx Eroilor, © TEDxEroilor

Aș vrea pe această cale să le mulțumesc Georgianei şi lui Valentin pentru cadoul pe care mi l-a făcut, oferindu-mi posibilitatea să ascult piesele de pe primul album Free 2 Flow. Intitulat The Flow, albumul este metafora unei călătorii în conştienţa unei zile obişnuite. Voi reda, în rândurile de mai jos, ce îmi inspiră mie muzica lor, în speranța că îți voi stârni curiozitatea să îi asculți sau să asiști cel puțin o dată la o prestație live a duetului.

First Breath – Muzică pentru un început de drum

Piesa care deschide albumul The Flow – First Breath – mă duce cu gândul la începuturi de drum, la prima gură de aer a unui nou născut, la propriu sau la figurat. Poate părea înfricoșător să începem ceva de la zero, să ne luăm inima în dinți și să ne avântăm în necunoscut. Dar doar atunci când luăm prima gură din noul aer, începem să existăm sau să ne redefinim.

Rhythm of a coffee – Ritm și armonie

Degetele care se joacă pe instrumentul handpan seamănă cu picăturile de ploaie care îmi lovesc geamul. Sau cu boabele de cafea vărsate într-un recipient, una câte una. Când liniștite și temperate, când zvelte și jucăușe – notele muzicale mă scot din starea de amorțeală și îmi dau o poftă de a mă juca, de a intra în ritmul lor și a dansa pe vârfurile degetelor. Parcă mirosul de cafea îmi inundă nările, parcă mă învigorez și nu-mi dau seama de unde vine energia. Inspirat nume – audiția acestei melodii are efect de energizare.

Extreme Rush Hour – Muzică pentru centrare și mindfulness

Iarna trecută, cineva postase online o replică a fetiței lui, despre ninsoare. Nu-mi amintesc exact cuvintele, dar esența era ceva de genul: Ce zăpăciți sunt fulgii de nea! Parcă ar fi oamenii grăbiți care merg la serviciu. Adesea mă impresionează ce adevăruri simple dar frapante pot spune cei mici: mulți dintre noi alergăm de colo-încolo, ca niște puicuțe cărora li s-a retezat capul, alergăm haotic, zăpăcit, să ajungem, să nu întârziem, ne lovim unii de alții, nu îi vedem pe cei din jur. Și suntem undeva în capul nostru, în graba noastră, setați să ajungem repede, fără să știm de multe ori încotro ne îndreptăm. Extreme Rush Hour parcă subliniază exact ideea fetiței, legată de cât de zăpăciți suntem în graba noastră. Și cum uităm să ne oprim și să contemplăm prezentul.

Embracing Escape – Despre escapism și libertate

Relația noastră cu libertatea pare complicată: când nu o avem, ne-am da și viața pentru ea. Când o avem, nu știm ce să facem cu ea. În contextele în care suntem privați de libertate, dar preferăm să rămânem, apelăm adesea la escapism. Fie ne imaginăm o viață alternativă, care ne convine, fie evadăm din când în când din rutina zilnică, la care ne întoarcem când se termină bugetul. Melodia celor de la Free 2 Flow îmi da o stare de reverie, îmi dă senzația că există ceva la care merită să visez, undeva la limita dintre a fugi de ce nu îmi place, și a tânji spre o stare eliberatoare.

 

Free 2 Flow la Samsara Summer Sounds, © Free 2 Flow

F. Traffic – Calea de la agitație la calm

Nu știu dacă F-ul vine de la ce cred eu că vine, dar debutul melodiei mă duce cu gândul la agitația și nervii provocați de trafic. Ca în Extreme Rush Hour, gândul îmi zboară la haosul și lipsa de coordonare cu care alergăm bezmetici dimineața, atât de preocupați de alergare încât nici nu mai știm care e destinația. Deși începe pe un ritm grăbit și alert, melodia devine gradat mai lentă și mai calmă, iar ascultătorul, dacă intră în rezonanță cu ea, reușește să se liniștească și să se cufunde într-o stare de calm.

Leaf Coffee – O oază de relaxare

Dacă în Rhythm of a Coffee, cafeaua pare a fi asociată cu vitaliatea și energia pe care o oferă, Leaf Coffee duce cu gândul la relaxare, la cafeaua sorbită gură cu gură, pentru plăcerea de a fi savurată. S-au scris nenumărate articole despre muzica de relaxare, despre efectul pe care o melodie armonioasă îl are asupra organismului nostru, și despre cum o muzică plăcută ne poate ajuta să ne abandonăm, să cedăm controlul și sa ne afundăm în relaxare. Ca și când ne-am afunda în aroma unei cafele.

Om again – Invitație la meditație

Am participat în diferite ocazii la sesiuni de meditație ghidată, unele făcute în liniște deplină, altele însoțite de muzică. În meditațiile desfășurate pe un fundal muzical, rolul muzicii este de a ne ajuta să intrăm în rezonanță cu tema meditației. Spre exemplu, într-o meditație cu rolul de a ne amplifica starea de curaj, o melodie care invocă curajul ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine și să rămânem focalizați pe tema curajului.

Probabil cea mai cunoscută meditație – meditația Om – îl pune în contact pe cel care o practică cu energia creatoare a Universului, aducând pace atât în corpul cât și în mintea și sufltul practicantului. Om again, penultima piesă de pe albumul Free 2 Flow, are același efect asupra ascultătorului, fiind un excelent suport pentru meditație.

Free 2 Flow at Samsara Festival
Free 2 Flow at Samsara Sounds Festival – © Free 2 Flow

Wondering Moonlight – Romantism pe note muzicale

Cea mai romantică dintre piese, Wondering Moonlight este piesa care încheie albumul, într-o notă care duce cu gândul la iubire. Creând contextul unei prime întâlniri sub clar de lună, Wondering Moonlight te face să visezi cu ochii deschiși, te ademenește în reveria unei noi iubiri sau te cufundă în nostaliga unei iubiri pierdute. Poate acesta este și motivul pentru care simt că rezonez cel mai bine cu această piesă, fiind favorita mea de pe întregul album.

 

Sper că ți-am trezit cât de cât apetitul să asculți măcar o dată Free 2 Flow, fie în intimitatea camerei tale, fie într-un concert live, într-o sală de specactol sau chiar în natură. Poţi urmări activitatea trupei pe siteul Free 2 Flow sau poţi chiar contacta artiştii pe pagina lor de Facebook.

 

Ar fi de vis să avem oportunitatea să ascultăm asemena muzică chiar la birou, într-o pauză de masă revigorantă. Cred că ne-ar ajuta să ne resetăm, să ne restartăm motoraşul suprasolicitat din creier, şi să revenim la muncă cu forţe proaspete. Cum ţi se pare ideea?

 

Imagine featured de Sânziana Răchițeanu Photography

 

3 Comments

  • razvan

    thank u ..ma ai facut curios inlegatura cu muzica lor.daca as continua cu meditatiile ar fii ideal..in rest Ac Dc rocks..:)))am citit articolele tale ..keep up the good work..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.